På en skala

 

…på ett till 100 hamnar denna syssla lätt på topp tio när det gäller sysslor som tråkar ut mig mycket snabbt. Meeeen ibland slipper man inte helt enkelt undan.

….tagsfall från övriga alternativ är till sill eller Hasselbackspotatis som står som en del på kvällens varma rätt.

…are sagt blir man tvungen några gånger om året.

 

Nu ligger de och vilar i svalen i iskallt, lättsaltat vatten med en citronklyfta. Annat bekymmer.

…samt problem är att har tydligen inget bröd att smörstekta till toast Skagen.

 

Baka med andra ord, utan jäst, så någon typ av snabb formfranska/bulle på bakpulver. Sen är det bara att meka ihop en citron-majonnäs så är jag nog redo för kvällen.


Mat bekymmer

 Sitter med till en vanlig lekman inte så stort bekymmer bara man har lite hum och sunt förnuft i köket. Hade faktiskt exakt samma bekymmer över hela julhelgen men med tanke på hur misslyckad denna jul blev tänkte jag göra allt och mitt bästa att inte upprepa historien över nyår. Detta är nämligen första gången på mina 46 år som jag sitter helt ensam (ofrivilligt) över båda helgerna. Normalt samlas vår lilla släkt hemma hos min mor där jag är en stor del av både julbord o nyårs buffé. Mellandagarna är det vanligtvis vännernas tur att bli hembjudna till hobbykocken Enpet köksmagi. Fjolåret var redan reducerat skrämmande mycket men i år så kommer jag inte ens ner för trapporna.

 

Den 29 december för 12 år sedan publicerade jag detta inlägg och det var bara i mellandagarna:

 

 

Hjortstek ala Enpet med rödvinssky som varmrätt och en mildare vinbärsglass med hemkokt kolasås som efterrätt står klart på menyn.

 

I år så blev det en äggröra med en skvätt grädde som tillagades i mikrovågsugnen. Julmaten var lite enklare för då beställde jag enbart hem sådant som inte krävde att jag skulle stå i köket.

 

 Nåväl jag är en positivt lagd person trotts min totala avsaknad av balans så jag löser nog det hela. Skall till o börja med använda ung till allt. Typ smörrostade Hasselbacks, kanske med Cream fraiche och en klick löjrom. Serveras till ugnsstekt kycklingfilé. Kan nog sitta vid köksbordet och slänga ihop en ”fusktoast skagen” också.

 

 

 Nåja jag har tid, mycket med tanke på sömnbristen, att skapa en meny som inte kräver så mycket  


Löjligt

Okej. Det är väl bra att jag i tre nätter i rad sover i ca 5 timmar vilket måste vara någon form av rekord men löjligt. Att somna runt 23-tiden är helt ok och även att jag vaknar flertal gånger med, bara för att somna om igen ganska snart. Helt ok. Men att vakna vid fyra på morgonen enbart för att kroppen känner sig nöjd/utvilad lr något… Har aldrig varit riktigt min grej. Skall väl inte klaga som har ett snitt på ca 2,5 timmar per natt de senaste tio åren och ”man ska inte peta på en sovande gris”. Vill så gärna putta på insomningen lite så jag vaknar lite mera på humana morgontimmar men tänk om jag skulle sabba det lilla jag lyckats återskapa. Nej man får vara glad åt det lilla kroppen erbjuder helt enkelt. Så…

 

GOD MORGON ALLA  BLOGGARE


Börjar bli lite komplicerat nu…

Tele2 köpte Comhem för ca 4 månader sedan så deras mottagare står endast kvar för alla inspelningar och endast ansluten via HDMI 1 till tv:n.

 Nya Tele2-mottagaren tar bredband via Comhems gamla router genom coaxial i gamla vägguttaget. Nya routern är kopplad till ny fiber som hemtelefon och studion är anslutna till. Väntar på aktivering.

Båda routrarna är startade med WIFI givetvis för man vill inte ha något glapp i bytet. Det ända som saknas är den nya TV-mottagaren som ska kopplas in så snart den kommer.

När det blir klart, om det någonsin blir det, 2 äldre mottagare med inspelningar 1 ny för tv/streaming/inspelningar och en ny router med fiber. Allt snyggt undanstoppat och rensat från onödiga saker o kablar.  Bara fyra fjärrkontroller varav en med röststyrning och Bluetooth. Hoppas inte bara hyresvärden får för sig att ändra igen efter ca 3 månader…

 

Kunde inte låta bli

Har slitit hårt idag och förtjänar en belöning. Med tanke på att jag har tagit ett steg till, den skrämmande åldern 50 så är det väl dags att börja träna konsumtionen. Knäcke me matjes, Crème Fraiche och hackad gräslök

😎

 

 


Ingen hobby direkt…

Att putsa koppar är både tidsödande och för mig lite prestationsångestskapande. (Måste vara det längsta ordet hittills i bloggen) Jag kan ibland tendera att bli perfektionist tyvärr. Det skapar problem. Man kan nämligen gnugga denna metall i all evighet utan att det blir 100%. Med andra ord INTE perfekt. Drog mig för att utsätta mig för denna form av tortyr men det måste göras till jul varje år.

 

Ner på en stol framför diskbänken som man hade betäckt med en gammal handduk. Ingen återvändo och… SKIT ÅSSÅ… Ingen kopparputs! Kikade runt lite i skafferiet och hittade en oöppnad ättikssprit. Husmorstips kom till minnet: 2 delar salt 1 del ättika och en mjuk trasa. Nu fanns det inget mer att skylla på, trodde jag.

 

Döm av min förvåning så kunde jag inte öppna denna flaska. Testa allt från handduk, varmvatten, bröt bort låsringen, släppa in luft mellan korken o glaset och råstyrka. Efter ett tag satt jag med en ond hand och en sluten djävul. Har rörtång alternativt polygrip men inte i lägenheten. Den skulle bara upp!

 

 

Att borra hål i korken såg jag inte som ett alternativ eftersom, hade ingen ny utan måste kunna använda den igen. Ingen annan flaska att överföra spriten till och dum-snål som man är, att ta en matsked o kassera resten… no no.

 Upp fick jag den till sist med lite grövre verktyg.

 

 

Efter en dryg halvtimme senare var det klart fast inte utan biverkningar. Laga korken var inget bekymmer men prova ett ”hand-bad” med ättika och salt i en halvtimme så kommer ni förstå vad jag menar. Vet att en tub handkräm kostar mycket mer än en flaska ättika. Inte logits kan tyckas men det handlar om tillgång o möjligheten att kunna nyanskaffa.

 

 

  GOD JUL!
 

Tidigt mjuka önskningar Enpet

 


Regler är till för att brytas

Inväntar privat färdtjänst och tänker att jag åtminstone ska komma ut någon gång i denna underbara decembermånad. Maxi till en början för där kan man hitta det nödvändigaste inklusive ett apotek vilket jag skall ratta in till med en av deras fattigmans-rullatorer. Om möjligheten finnes efter en sådan prövning ska jag även bege mig till det andra statliga ”apoteket” för lite juldryck av blandat slag. Önskar mig själv, med lite svag rädsla, ett stort lycka till. Ramlar jag, är väl inte hela världen men om jag måste börja krypa så vette fan….


Julpyntat lite

 

Provkör faktiskt bara en batteridriven ljusslinga. Har inga instruktioner om timern så måste klocka den i dess flertal ON och OFF lägen. Tanken e go att den bara skall lysa på kvällen o på morgnen men startar man den fel… Ja då blir det fel helt enkelt.,


Julstädat.

Har ni någonsin suttit på golvet med arslet och först sopat för att sedan moppat en lägenhet på 58? Rekommenderar inte det. Har arbetat med muskler jag inte trodde fanns ens och är helt dyngsur av svett. Känner mig helt slut och jag anar att det hela kommer göra sig påmind imorgon. Nu kan jag i alla fall vila i ett tretal timmar innan jag ska upp o krypa igen. 

 

 

 En mindre kul men ändå fakta, som jag kika på morgonkvisten är att under november månad har jag lyckats lämna hemmet totalt två gånger. Är garanterat ett nytt rekord som är rätt svårslaget men ska ge det hela ett nytt försök nu i december. Tänkte fuska lite med b.la hem-läkarbesök, stryka Julfirandet och nyår helt. Liksom har inget val heller eftersom kommunen inte beviljar färdtjänst så möjligheterna att färdas någon vart är lika med noll. Inte så att jag vantrivs i min lya men att vara inlåst ofrivilligt, med olåst ytterdörr och med xtremt minimal hjälp tär på krafterna. Men men….

 

Sånt är livet


Varför o hur?

Ibland vill man verkligen resa tillbaka i tiden, sådär 15 år skulle räcka. ICloud är tydligen fullt, där alla bilder ligger till bloggen. Bara att öka men då måste jag uppge apple-Id o lösen. Har aldrig ägt en Mac så varför o hur gjorde jag det möjligt??? Vill ju inte direkt att 15 års bilder skall gå upp i rök och att bloggen blir obrukbar. Går ej att tanka ner utan id lr inget går att göra utan det. Bara att inse… Man var bättre på den tiden. Låg lite före alla andra. Byggde egna datorer, låste upp kabelvision-boxar, crack:a precis allt man var intresserad av, från program till spel och så givetvis skrev koden Enpet.blogg.se men….

 

Varför o hur ett Appel cloud???


Skynda långsamt.

Den slogan har fångat en helt ny betydelse för mig nyss. En liten twist kan man säga. Ni som följer bloggen känner till mina sömnsvårigheter och hur det urartar efter snart tio års bredd. Absolut inte van vid en bra natts sömn men hade en i natt. Vakna med ett ryck och insåg efter en snabb koll på mobilen att klockan var 08:32. Sen till ett hembesök som ibland kan dyka upp redan strax efter åtta på morgonen. Yrvaken rycker jag ut nätsladden till lappen o vinglar ostadigt ut mot köket med viss trygghet av stöttande väggar bara för att inse klockan där är bara halv fyra?

 

Måste byta ut den digitala klockan i mobil till en analog. Uppenbarligen blandar jag ihop 3 o 8 när jag är yrvaken.

 

 
 

God morgon på er BTW


Ute i friska luften

Fast jag nästan kryper varje dag var jag bara tvungen att ta mig ut på balkongen och fixa lite räckbelysning.

 

Lite ledsen

Ibland får man nöja sig med att laga mat på det man har hemma. Skaldjurspaj med svamp och mozzarellasallad. Enkel kladdkaka med grädde. Nåja man blir mätt i alla fall.... Hade faktiskt ingen schalottenlök, utan fick köra rödlök i reduceringen. Sen hade jag bara musslor så jag fuskade ytterligare med en skaldjursfond, för att inte tala om sprejgrädde…

 

 
 

Ursäkta frånvaron

Har försökt att modifiera/modernisera skriptet som jag envist knappa in för att skapa denna blogg för 14 år sedan. Inte gått så bra kan man lugnt säga men nu skall den i alla fall fungera skapligt.


Min profilbild

Micke

…är ett namn som betyder gudomlighet, kärlek och närhet. Grekiska gudar följde alltid den store Mickes lagar till hundra och vilket kunde bestraffa sig vid avvikelser. Latin: MickesVerklusGalus har givet mig förkortningen och betyget MVG vilket jag är stolt över. (All denna information är tagen från en säker källa men sprid inte den för jag kan ha "bräddat" det lite)
RSS 2.0